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  • : Cinq passionnés du breuvage de Bacchus parlent du vin sous toutes ses facettes.
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POURQUOI CE BLOG?

Ce blog est né de l'heureux hasard d'une rencontre, en 2010, au Salon des Vins de Loire d'Angers, autour d'un verre de rosé de Bourgueil - celui de Pierre Jacques Druet. Il y avait là cinq "plumitifs" du vin. Le rosé aidant, l'idée a germé de créer un espace commun.
Parce qu'à cinq, on peut aborder plus de thèmes.
Parce qu'on peut débattre.
Parce qu'on peut partager. Des coups de coeur, des coups de gueule, de l'expérience.
Et qu'est-ce que le vin sinon une boisson de partage?
De ces cinq, certains sont déjà des blogueurs confirmés, d'autres non.
Comme il y a les 5 sens, il y  a maintenant les 5 du Vin.

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David Cobbold (Eccevino) est le plus français des journalistes anglais du vin, ou vice versa. Il a reçu en 2011 le Wine Blog Trophy pour  son blog, More than Just Wine.

Jim Budd, sujet de sa Gracieuse Majesté, est journaliste pour diverses revues britanniques. Amoureux des vins de Loire, il leur consacre un blog, Jim's Loire, primé en 2009 du Wine Blog Trophy.

Hervé Lalau est un journaliste français écrivant pour diverses revues et sites français, belges, suisses et canadiens. Son blog "Chroniques Vineuses" lui a valu le Wine Blog Trophy en 2010.

Michel Smith, PourLeVin, est un journaliste français établi en Roussillon, travaillant pour diverses revues et guides en France. Il s'intitule lui-même "Journaliste en Vins et autres Plats de Résistance".

Marc Vanhellemont est un journaliste belge travaillant pour divers magazines en Belgique et en France. Incontournable, sauf par la face nord.

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Jim Budd's photographs are licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 UK: Scotland License.
26 septembre 2010 7 26 /09 /septembre /2010 00:05

DBCB09GPCUs.jpgThe choice is this.....

Tomorrow the Syndicat des Quarts de Chaume meets to consider the request from two of its producers (Domaine des Baumard and Pascal Laffourcade) to permit the use of cryoextraction to concentrate its grapes/must.

I remain utterly astonished that such a proposal has been made for one of France's most eminent sweet wine appellations. Both Jean Baumard and Pascal Laffourcade have claimed that they are asking to be allowed to use 'cryosélection'. They claim that there is a difference between 'cryoextraction' and 'cryosélection' –  not on the basis of any evidence of a difference but because they are only too aware that cryoextraction is an artificial technique which has no place in one of France's most famous sweet wine appellations.

I have to wonder why the Baumard and Laffourcade grapes have to be artificially concentrated. Are they not of sufficient quality? After all Jean Baumard's award winning book on the Quarts de Chaume (published in 2007) explained why this small and historic  appellation had such a special and unique terroir.

The last twenty years or so have seen a very exciting renaissance of sweet wine in the Coteaux du Layon and the Coteaux de l'Aubance. A renaissance based in part on a reduction of yields and a greater understanding of the stages of pourriture noble in Chenin Blanc. The major factor, however, has been the rediscovery of selective picking (vendange par tris successifs). If cryoextraction is permitted in the Quarts de Chaume this will undermine all the progress made. Cyroextraction will allow producers to cut corners: to harvest early and leave the concentrator to do the rest. Soon there will be a request to harvest by machine...

If the use of cryoextraction is permitted not only will this decision do great damage to the currently high reputation of Quarts de Chaume but it will also encourage other syndicats in the Layon and the Aubance to follow suit – if cryoextraction is acceptable for the Quarts de Chaume it must be acceptable for us...

I trust that the Syndicat will reject decisively tomorrow this inappropriate and unnecessary request from these two producers. It is extremely important that consumers will continue to be excited when they enjoy a glass of Quarts de Chaume knowing that it is a natural expression of a  very special and magical terroir and is not a wine that has been created artificially.

QdeSCons
... or this.

(Claude Papin is the president of the Syndicat des Quarts de Chaume. I'm sure he would be interested to know your views on the use of cryoextraction in the Quarts de Chaume. His email address is chateaupb@hotmail.)

Jim

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Published by les5duvin - dans Vu de Layon
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commentaires

Jim Budd 26/09/2010 22:29


Hervé. Voir Jims Loire dernier poste avec des photos qui montre pourquoi il y a une demande pour cryo-extraction.Cordialement


Hervé 26/09/2010 11:54


Veut-on un vrai produit de terroir, avec les irrégularités que cela suppose d'une année sur l'autre, et même, les mauvaises années, le déclassement, ou veut-on un produit technologique où la
cryoextraction supplée la nature?
Nous acceptons sans sourciller de payer plus pour un produit qui dit son origine, avec ses qualités originales.
Pas un produit qui, dans les conditions de la cryo, pourrait être produit n'importe où.