Overblog
Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Présentation

  • : Le blog de les5duvin.over-blog.com
  • Le blog de les5duvin.over-blog.com
  • : Cinq passionnés du breuvage de Bacchus parlent du vin sous toutes ses facettes.
  • Contact

POURQUOI CE BLOG?

Ce blog est né de l'heureux hasard d'une rencontre, en 2010, au Salon des Vins de Loire d'Angers, autour d'un verre de rosé de Bourgueil - celui de Pierre Jacques Druet. Il y avait là cinq "plumitifs" du vin. Le rosé aidant, l'idée a germé de créer un espace commun.
Parce qu'à cinq, on peut aborder plus de thèmes.
Parce qu'on peut débattre.
Parce qu'on peut partager. Des coups de coeur, des coups de gueule, de l'expérience.
Et qu'est-ce que le vin sinon une boisson de partage?
De ces cinq, certains sont déjà des blogueurs confirmés, d'autres non.
Comme il y a les 5 sens, il y  a maintenant les 5 du Vin.

Les 5 du Vin

Recherche

QUI SOMMES-NOUS?

David Cobbold (Eccevino) est le plus français des journalistes anglais du vin, ou vice versa. Il a reçu en 2011 le Wine Blog Trophy pour  son blog, More than Just Wine.

Jim Budd, sujet de sa Gracieuse Majesté, est journaliste pour diverses revues britanniques. Amoureux des vins de Loire, il leur consacre un blog, Jim's Loire, primé en 2009 du Wine Blog Trophy.

Hervé Lalau est un journaliste français écrivant pour diverses revues et sites français, belges, suisses et canadiens. Son blog "Chroniques Vineuses" lui a valu le Wine Blog Trophy en 2010.

Michel Smith, PourLeVin, est un journaliste français établi en Roussillon, travaillant pour diverses revues et guides en France. Il s'intitule lui-même "Journaliste en Vins et autres Plats de Résistance".

Marc Vanhellemont est un journaliste belge travaillant pour divers magazines en Belgique et en France. Incontournable, sauf par la face nord.

Archives

Le Calendrier des 5

Retrouvez vos chroniqueurs préférés grâce à notre fameux Calendrier

Lundi: Cobboldday
Mardi: Buddday
Mercredi: Lalauday
Jeudi: Smithday
Vendredi: Vanhellemontday

Pages

The Famous 5

Vous voulez-en savoir plus sur nous? Nos portraits se trouvent en rubrique The Famous 5.

Responsabilité

Les textes signés n'engagent que leur auteur.

Copyright

Sauf mention contraire, les textes et photos sont protégés par le Copyright de chaque auteur, individuellement pour les articles signés, ou collectivement pour les articles coopératifs des 5 du Vin.

Jim Budd's photographs are licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 UK: Scotland License.
6 avril 2010 2 06 /04 /avril /2010 01:17

At first sight it is decidedly curious that the C word (culture) is silent in appellation contrôlée. There are detailed regulations on the number of vines per hectare, permitted grapes varieties, yields, pruning systems and the number of buds allowed but nothing, or very rarely, anything about how a vineyard should be managed in the AC décrets.

On further reflection this is perhaps not so strange as the first appellations were drawn up in 1936 before the advent of the chemical arsenal now available to a vigneron. Then you farmed organically whether you liked it or not – there wasn’t a choice. Thus presumably there was no need to include ‘culture’ rules in the first appellations. For some reason it appears not to have been thought appropriate to include them subsequently. 

Perhaps more should have been made of the ban on desherbage total (using weedkiller over the whole vineyard) in the décret of the new AC for Saumur Le Puy Notre Dame. Indeed producers are required to either grass over their vineyards or harrow the soil and the use of weed killers is limited to 50% of the area. Details: 

'AOC Saumur Puy-Notre-Dame
Pour l'AOC «Saumur» suivie de la dénomination géographique Puy-Notre-Dame: l'enherbement (naturel ou semé) ou la culture des sols (labour) est obligatoire suivant les itinéraires techniques choisis par les producteurs. Le désherbage chimique ne doit pas dépasser 50% de la surface de chaque parcelle engagée. Le dédoublement de la vigne est obligatoire au plus tard le 15 juillet de l'année de récolte.'


As far as I know, it is highly unusual to include rules on how the vineyard should be cultivated in an appellation’s regulations. Although permitting the use of weed killer on 50% of the vineyard is still too much, it is a very welcome start and it would be good to see the rest of France’s appellations following Le Puy’s example.

Which brings us neatly onto the three proposals of Didier Barrouillet of the Clos Roche Blanche in the Cher Valley. The Clos Roche Blanche has achieved cult status in North America.    



DidierB.JPG

Didier Barouillet

 

Didier Barouillet's three proposals:


To have the right to sell wine as appellation contrôlée, producers should not use:

a) artificial fertilisers
Their use both causes vines to over-produce and encourages the plant to grow a lot of roots on the surface rather than to search deeper into the soil for nutrients. 

b) weedkiller throughout the vineyard
Destroys a vineyard's biodiversity and the natural balance, which assists in keeping the vine healthy. Widespread use means that other chemical products have to be used to protect the vine against various diseases. It also encourages erosion.
    
c) systemics
These penetrate into the soil destroying the microbacterial life and this Didier believes is responsible for diseases like esca because the protection this life provides for the roots of the vine has been destroyed.

Overall there is the concern that the long-term effects of the use of these products on the soil, flora and fauna are not properly known.
 
Producers, who want to use the above products and practices, would have to opt to sell their wine as vin de pays or vin de table: they would not have the right to appellation contrôlée.  Perhaps a new Pan-France vin de pays could be created – vin de pays de Monsanto – and could prove to be a popular choice. It is possible, however, that the VDP d’Oc producers might initiate legal action against this new Pan-France VDP citing unfair competition.

It is refreshing to see someone talking good sense about France’s appellation contrôlée rules.


StGdesherb10as.jpg

Rusty Pink: this year's fashionable colour for blitzed vineyards

Partager cet article

Published by les5duvin - dans Vu de Touraine
commenter cet article

commentaires

Hervé LALAU 06/04/2010 11:06


What's up, d'Oc?