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  • : Cinq passionnés du breuvage de Bacchus parlent du vin sous toutes ses facettes.
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POURQUOI CE BLOG?

Ce blog est né de l'heureux hasard d'une rencontre, en 2010, au Salon des Vins de Loire d'Angers, autour d'un verre de rosé de Bourgueil - celui de Pierre Jacques Druet. Il y avait là cinq "plumitifs" du vin. Le rosé aidant, l'idée a germé de créer un espace commun.
Parce qu'à cinq, on peut aborder plus de thèmes.
Parce qu'on peut débattre.
Parce qu'on peut partager. Des coups de coeur, des coups de gueule, de l'expérience.
Et qu'est-ce que le vin sinon une boisson de partage?
De ces cinq, certains sont déjà des blogueurs confirmés, d'autres non.
Comme il y a les 5 sens, il y  a maintenant les 5 du Vin.

Les 5 du Vin

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QUI SOMMES-NOUS?

David Cobbold (Eccevino) est le plus français des journalistes anglais du vin, ou vice versa. Il a reçu en 2011 le Wine Blog Trophy pour  son blog, More than Just Wine.

Jim Budd, sujet de sa Gracieuse Majesté, est journaliste pour diverses revues britanniques. Amoureux des vins de Loire, il leur consacre un blog, Jim's Loire, primé en 2009 du Wine Blog Trophy.

Hervé Lalau est un journaliste français écrivant pour diverses revues et sites français, belges, suisses et canadiens. Son blog "Chroniques Vineuses" lui a valu le Wine Blog Trophy en 2010.

Michel Smith, PourLeVin, est un journaliste français établi en Roussillon, travaillant pour diverses revues et guides en France. Il s'intitule lui-même "Journaliste en Vins et autres Plats de Résistance".

Marc Vanhellemont est un journaliste belge travaillant pour divers magazines en Belgique et en France. Incontournable, sauf par la face nord.

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Le Calendrier des 5

Retrouvez vos chroniqueurs préférés grâce à notre fameux Calendrier

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The Famous 5

Vous voulez-en savoir plus sur nous? Nos portraits se trouvent en rubrique The Famous 5.

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Sauf mention contraire, les textes et photos sont protégés par le Copyright de chaque auteur, individuellement pour les articles signés, ou collectivement pour les articles coopératifs des 5 du Vin.

Jim Budd's photographs are licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 UK: Scotland License.
13 juin 2010 7 13 /06 /juin /2010 21:10

Brassnecks.jpg

 

Much is written about matching food and wine but the whole thorny science of matching tasting shirts with wine has hitherto been little explored. This little number comes from the New Orleans Jazz Festival – each year the festival has a different shirt with a musical theme. This shirt features the brass and wind section and has brass buttons.

It  is, I would suggest, absolutely ideal for tasting delicate dry and off-dry whites giving a lift to Muscadet, Vinho Verdes, Mosel Kabinetts and Hunter Valley Semillons... 

Jim Budd

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commentaires

Jim Budd 15/06/2010 22:39


Luc

Many thanks.I'm certainly a fan of jazz as well as rock, country and world music. Hopefully we can meet up this summer. I need to get planning!


Luc Charlier 15/06/2010 18:28


Dear Jim,

I have noted your interest for this ultimate form of pure art : Jazz music. This is also applicable to Michel Smith, and modest I, for one.
I suggest you got in touch with a François Louis. This exceptional figure used to be a gifted motorcycle mechanics and plays the tenor saxophone rather well. So what?

Well, he turned music instrument designer and maker (you call them a “facteur” in French), being the responsible person for the mouthpieces of no lesser people than Joe Lovano (yes, my dear, “il
Giuseppe” himself) and the late Michael Brecker, to name just a couple. He has been in charge of the Selmer repair department in Belgium for a while. But, far more interesting still, he is the
inventor of the first all-new wind instrument since Adolphe Sax himself (anno 1846). He called it the “aulochrome” (see www.aulochrome.com) and this little marvel is able to play as yet unknown
combinations of notes and intervals at the same time. Joe Lovano used it on several of his latest recordings, after an initial period in the hands (and mouth) of Aka Moon’s Fabrizio Cassol. I
cannot recommend enough you be intrigued by this instrument, as it opens new horizons, as yet still largely unexplored.

François is a friend of mine and a wine-lover. Maybe a shirt connected to wine, jazz and the aulochrome would be “something to be” (remember “a working-class hero is s‘thing to be ...”?).

Long live the fermented juice of healthy grapes, the elevated pleasure of acoustic waves interfering with each other in both harmonic and dysharmonic ways. Long live your shirts and good luck to
the aulochrome.