Overblog
Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Présentation

  • : Le blog de les5duvin.over-blog.com
  • Le blog de les5duvin.over-blog.com
  • : Cinq passionnés du breuvage de Bacchus parlent du vin sous toutes ses facettes.
  • Contact

POURQUOI CE BLOG?

Ce blog est né de l'heureux hasard d'une rencontre, en 2010, au Salon des Vins de Loire d'Angers, autour d'un verre de rosé de Bourgueil - celui de Pierre Jacques Druet. Il y avait là cinq "plumitifs" du vin. Le rosé aidant, l'idée a germé de créer un espace commun.
Parce qu'à cinq, on peut aborder plus de thèmes.
Parce qu'on peut débattre.
Parce qu'on peut partager. Des coups de coeur, des coups de gueule, de l'expérience.
Et qu'est-ce que le vin sinon une boisson de partage?
De ces cinq, certains sont déjà des blogueurs confirmés, d'autres non.
Comme il y a les 5 sens, il y  a maintenant les 5 du Vin.

Les 5 du Vin

Recherche

QUI SOMMES-NOUS?

David Cobbold (Eccevino) est le plus français des journalistes anglais du vin, ou vice versa. Il a reçu en 2011 le Wine Blog Trophy pour  son blog, More than Just Wine.

Jim Budd, sujet de sa Gracieuse Majesté, est journaliste pour diverses revues britanniques. Amoureux des vins de Loire, il leur consacre un blog, Jim's Loire, primé en 2009 du Wine Blog Trophy.

Hervé Lalau est un journaliste français écrivant pour diverses revues et sites français, belges, suisses et canadiens. Son blog "Chroniques Vineuses" lui a valu le Wine Blog Trophy en 2010.

Michel Smith, PourLeVin, est un journaliste français établi en Roussillon, travaillant pour diverses revues et guides en France. Il s'intitule lui-même "Journaliste en Vins et autres Plats de Résistance".

Marc Vanhellemont est un journaliste belge travaillant pour divers magazines en Belgique et en France. Incontournable, sauf par la face nord.

Archives

Le Calendrier des 5

Retrouvez vos chroniqueurs préférés grâce à notre fameux Calendrier

Lundi: Cobboldday
Mardi: Buddday
Mercredi: Lalauday
Jeudi: Smithday
Vendredi: Vanhellemontday

Pages

The Famous 5

Vous voulez-en savoir plus sur nous? Nos portraits se trouvent en rubrique The Famous 5.

Responsabilité

Les textes signés n'engagent que leur auteur.

Copyright

Sauf mention contraire, les textes et photos sont protégés par le Copyright de chaque auteur, individuellement pour les articles signés, ou collectivement pour les articles coopératifs des 5 du Vin.

Jim Budd's photographs are licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 UK: Scotland License.
13 février 2010 6 13 /02 /février /2010 07:01
It can be fun to surf and the web. Imagine you discover one of your posts on another blog, and in another language.
That's what I did. Here's the result. Am I flattered or angered? Who cares, except me?

That’s it, I’m in Chile. I am writing from Chimbarongo, in the very entrance of the Colchagua Valley.
After the cold European winter, it’s quite strange to feel the warm Chilean sun on my skin.
From Santiago we took the highway to the south, a road with the Andes on one side and Central Valley growing’s on the other. There are some wineries, but of course you can find fruit and vegetable fields. Over here watermelon is in a totally different level…
Cono Sur built its reputation a couple of years ago, when it became the first winery in the world to obtain CarbonNeutral delivery status. This doesn’t actually change things there that much, for besides communications, they have a true environmental commitment, which I could measure through their cultural area (an important part of their vineyards are located in the Bío Bío Valley, not very common in Chile), and through the amount of bicycles wondering about the winery.
In the place where this group vinifies their wines (which receives the grapes from all of the company’s vineyards from Limarí to Bío Bío), everybody moves around riding bikes. In fact, the bicycle can be found on many Cono Sur wine labels.
Cono Sur also symbolizes a winemaking Chile that is moving. Next to a great manor house nested between eucalyptus trees, a cellar can be found, full of small barrels , created to treat limited editions (like grapes from Leyda), and the construction of a new winery, which in no time will be receiving Reserva and Premium Pinot Noir, vinified under the double authority of Adolfo Hurtado, and Burgundy Winemaker Martin Prieur.
Because during the crisis, Chile keeps working!


Et moi, j'ai du mal à contrôler mon "oeuvre"...

Ah oui, au fait, l'original avait été posté sur le site d'In Vino Veritas, en janvier 2009.

Hervé Lalau

Partager cet article

Published by les5duvin - dans Mieux vaut en rire
commenter cet article

commentaires

Jim Budd 13/02/2010 11:41


Hervé. Will do but for Tuesday it will be be on the connection between Vinho Verde, Muscadet and grilled fish.


Hervé 13/02/2010 09:57


Yes, I think you are right. One should think in general terms. The example is really not the best, because it is a mere translation, and no harm is done. But a copyright is a copyright.

I'd love you to elaborate on that, and have the others add their bit. Might be interesting for the audience who maybe do not know what is at stake.


Jim Budd 13/02/2010 09:18


Hervé

'Am I flattered or angered? Who cares, except me?'

An understandable reaction but there is more at stake here – the treatment of work, especially if in copyright, on the net. It is one thing to provide a link to the site where your work appaers
another to publish it, albeit acknowledged, elsewhere without the copyright holder's permission.

A topic to return to, I think.