Overblog
Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Présentation

  • : Le blog de les5duvin.over-blog.com
  • Le blog de les5duvin.over-blog.com
  • : Cinq passionnés du breuvage de Bacchus parlent du vin sous toutes ses facettes.
  • Contact

POURQUOI CE BLOG?

Ce blog est né de l'heureux hasard d'une rencontre, en 2010, au Salon des Vins de Loire d'Angers, autour d'un verre de rosé de Bourgueil - celui de Pierre Jacques Druet. Il y avait là cinq "plumitifs" du vin. Le rosé aidant, l'idée a germé de créer un espace commun.
Parce qu'à cinq, on peut aborder plus de thèmes.
Parce qu'on peut débattre.
Parce qu'on peut partager. Des coups de coeur, des coups de gueule, de l'expérience.
Et qu'est-ce que le vin sinon une boisson de partage?
De ces cinq, certains sont déjà des blogueurs confirmés, d'autres non.
Comme il y a les 5 sens, il y  a maintenant les 5 du Vin.

Les 5 du Vin

Recherche

QUI SOMMES-NOUS?

David Cobbold (Eccevino) est le plus français des journalistes anglais du vin, ou vice versa. Il a reçu en 2011 le Wine Blog Trophy pour  son blog, More than Just Wine.

Jim Budd, sujet de sa Gracieuse Majesté, est journaliste pour diverses revues britanniques. Amoureux des vins de Loire, il leur consacre un blog, Jim's Loire, primé en 2009 du Wine Blog Trophy.

Hervé Lalau est un journaliste français écrivant pour diverses revues et sites français, belges, suisses et canadiens. Son blog "Chroniques Vineuses" lui a valu le Wine Blog Trophy en 2010.

Michel Smith, PourLeVin, est un journaliste français établi en Roussillon, travaillant pour diverses revues et guides en France. Il s'intitule lui-même "Journaliste en Vins et autres Plats de Résistance".

Marc Vanhellemont est un journaliste belge travaillant pour divers magazines en Belgique et en France. Incontournable, sauf par la face nord.

Archives

Le Calendrier des 5

Retrouvez vos chroniqueurs préférés grâce à notre fameux Calendrier

Lundi: Cobboldday
Mardi: Buddday
Mercredi: Lalauday
Jeudi: Smithday
Vendredi: Vanhellemontday

Pages

The Famous 5

Vous voulez-en savoir plus sur nous? Nos portraits se trouvent en rubrique The Famous 5.

Responsabilité

Les textes signés n'engagent que leur auteur.

Copyright

Sauf mention contraire, les textes et photos sont protégés par le Copyright de chaque auteur, individuellement pour les articles signés, ou collectivement pour les articles coopératifs des 5 du Vin.

Jim Budd's photographs are licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 UK: Scotland License.
28 septembre 2010 2 28 /09 /septembre /2010 00:06

BelleriveNRs-copie-1.jpg

Noble rot developing on Chenin Blanc@Bellerive, Quarts de Chaume (26.9.10)

 This is the third consecutive year I have spent three weeks or more in the Loire during harvest.  You would think that three weeks would be plenty of time to see much of the valley between Nantes and Sancerre. Each year, however, is a race against time. So far this year we have made various visits in Touraine, the Pays Nantais and now in Anjou.  

By now the Muscadet producers will mostly have finished. Of the eight we visited last week, seven were very happy with the quality of 2010, although there is more rot than last year when the grapes were perfectly. Serious producers will be cutting out the rot in the vineyards. One producers on the western side of the Lac de Grandlieu as he had been hit by heavy rain on the 7th September, which had provoked rot.

We had wonderful fine weather until last Thursday with clear blue skies and temperatures in the high 20s.  There was widespread rain Thursday evening into early Friday morning. Amounts in Anjou varied between 12mm and 20mm, while in Eastern Touraine there was up to 40mm.

 Surprisingly even in Touraine the heavy rain doesn’t seem to have caused too much damage as it was cool afterwards and the ground was hard, so picking machines were soon able to start working again.

 The weather is now more autumnal – there were thin, misty rain showers this afternoon in Anjou.

Producers here are busy picking the early varieties – Chardonnay, Sauvignon Blanc , Gamay and Grolleau. The Chenin Blanc seems to be developing quickly, while the Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon is gently ripening and so far looks good – resisting for the moment the downturn in the weather. 

 Still a long way to go, however. Off to Sancerre and Pouilly at the end of the week.

**

 The necessity of cryoextraction

 A visit to the Quarts de Chaume yesterday afternoon provided a simple explanation why some Quarts producers have demanded the right to use cryoextraction.

Two photos speak more than words:

 BauQdeCRendes.jpgUp to eighteen bunches per vine (admittedly vine large)

BaurendQdeCs.jpgCould you ever make naturally sweet, high quality from such grapes?

**

07.40 Newsflash

Very good news!  

 At their meeting last night the Syndicat des Quarts de Chaume voted decisively against the use of cryoextraction (also called cryosélection). Domaine Baumard, who have been allowed to use this technique until now; will be given time to adapt to the ban.

I should make it clear that the bunches of very green grapes pictured above belong to one producer and are by no means typical of the fruit in the rest of the appellation. 


Partager cet article

Published by les5duvin - dans Dans le vignoble
commenter cet article

commentaires